Creatieve revolutie

Deze creatieve revolutie in Leiden vindt niet voor niets plaats. De afgelopen jaren heeft zich een andere – stille – revolutie in de stad voorgedaan. Van een arme, post-industriële stad met een grotendeels laagopgeleide bevolking is Leiden in vijftien jaar tijd de op 1 na hoogstopgeleide stad en de op 2 na rijkste stad met de op 2 na grootste creatieve klasse geworden. Daarnaast heeft Leiden het hoogste percentage Westerse allochtonen: expats die werken bij het LUMC, het Bio Science Park, ESA, Shell of in diplomatiek Den Haag.

Exodus Met deze ontwikkeling is Leiden zeker bruisender geworden, maar nog steeds is er dagelijks een exodus via het station. Leidenaren werken, winkelen en dineren elders. Ze gaan in andere steden naar het park, het theater of de bioscoop. Het voorzieningenniveau van Leiden is nog teveel gericht op de bevolking zoals die wás. Niet zoals die is geworden. De stad heeft nog niet de vibe, waar haar inwoners naar snakken.

Rijkdommen Stadslab en Leidse Stijl willen Leiden die vibe geven. Met Leidse Stijl gaan we dat o.a. doen door de verborgen rijkdommen van Leiden te laten zien, onverwachte en onwaarschijnlijke ontmoetingen tussen de ‘makers van de stad’ te laten plaatsvinden, kunstenaars en andere creatieven op een aantal lege pagina’s carte blanche te geven en door over de grenzen te kijken, om van steden binnen en buiten Nederland te leren. We zijn begonnen!

Bekijk hier Leidse Stijl #1 van vorig jaar.

 LS-Banner

 

Advertenties

One thought on “Creatieve revolutie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s