Onze politiemannen op Tegenlicht

2015_Lucas in Tegenlicht_469Al eerder schreef ik op deze blog over De Hark Voorbij, het unieke veranderprogramma bij de Nationale Politie, waaraan ik nu zo’n drie jaar meewerk als journalist en communicatiespecialist. Nu is Tegenlicht dit bijzondere veranderprogramma op het spoor gekomen en besteedde er op zondag 15 februari aandacht aan. Lees deze mooie citaten uit de uitzending, van Lucas, Marius, Hans en Ger, politiemannen en deelnemers aan De Hark Voorbij. 

Het intro luidt ‘Als ze ergens bang zijn om hun autoriteit te verliezen, is het wel bij de grootste werkgever van het land, de Nationale Politie. De organisatie barst zowat uit zijn voegen door de hiërarchie, de protocollen en de regels die ervoor moeten zorgen dat de wet wordt nageleefd’. Dan komt wijkagent Lucas Bruinius met een aantal mooie illustraties:

JE WORDT GESELECTEERD BIJ DE POLITIEOPLEIDING OP ZELFSTANDIGHEID. OF JE GOED KUNT NADENKEN EN OP KORTE TERMIJN SNELLE BESLISSINGEN KUNT NEMEN. EN DAN LOOP JE DE POLITIEORGANISATIE BINNEN EN DAT IS HET VAN: “DIT DOEN!” EN “DAT DOEN!” DAAR HEB IK ME ALTIJD OVER VERBAASD EN EIGENLIJK OOK WEL TEGEN VERZET.

Dan geeft hij een voorbeeld hoe hij een keer, bij een geval van huiselijk geweld niet rücksichtslos het protocol heeft gevolgd. ‘Dat was toen ff niet nodig.  Dat is natuurlijk een gokje organisatorisch gezien. Maar ik stond er voor 100% achter. Ik durfde deze beslissing te nemen en heb het gedaan. Maar dat moet je constant uitleggen. Maar ik loop al een aantal jaren mee, hoor. Ik versta mijn vak. Dus vertrouw me dat ik dat ook goed kan uitoefenen.’

2015_Hans in Tegenlicht_475Dode paarden In de uitzending gaan Lucas Bruijnius en Marius Evertse van het Regelvrije Team Krimpenerwaard kijken bij collega’s Hans van Vulpen en Ger Cox van het Regelvrije Team Horst dat al een jaar of tien zo werkt. Hans vertelt in de uitzending: ‘We werden nogal top down geregisseerd. Wij zaten heel erg gevangen in het systeem, waarbij je zag dat jongere collega’s binnen kwamen met knettergoeie ideeën, maar vanuit de klassieke lijn te horen kregen: je mag ermee aan de slag gaan als je een paar broeken hebt versleten of als je taakaccenthouder bent. Of dat je wijkagent bent.

JE ZAG DAT JONGERE COLLEGA’S BINNENKWAMEN MET KNETTERGOEIE IDEEËN, MAAR VANUIT DE KLASSIEKE LIJN TE HOREN KREGEN: JE MAG ERMEE AAN DE SLAG ALS JE EEN PAAR BROEKEN HEBT VERSLETEN OF ALS JE TAAKACCENTHOUDER BENT. 

‘Doe dat een keer of drie met zo’n collega,’ gaat Hans verder, ‘en je ziet dat de glans eraf gaat. Stompen ze af en verliezen hun zingeving. En kun je steeds meer aan min of meer dode paarden gaan trekken, om je werk voor elkaar te krijgen.’

De voiceover zegt dan: ‘Het team leed onder de protocollenterreur, zag de burgers alleen door de autoruiten en  de meeste medewerkers kwamen met gezonde tegenzin naar het werk. Wijkagent Hans van Vulpen ging met een paar collega’s op zoek naar oplossing en toen er een nieuwe chef moest komen, zagen ze hun kans schoon.

Tegenlicht_vier politiemannenNiet tegen dovemansoren Dan vertelt Hans: ‘Klassiek is het zo dat er heel veel mensen mee gemoeid zijn bij het uitkiezen van een nieuwe teamchef, behalve het team zelf.  Nee, wij zochten een baas die veel meer faciliteerder is, coach is en veel minder van “ik controleer hier alles”. We zijn toen naar de regiochef gestapt en hebben gezegd: “Luister als je nieuwe schoenen moet hebben ga je ze zelf passen. Hoe kan het dan als er een nieuwe politiechef moet komen, dat anderen dat voor ons doen, terwijl het team er niets aan heeft.” Dat hadden we niet tegen dovemansoren gezegd en we hebben toen zelf mensen benaderd.’

Maar hoe vrij ben je nou echt, vraag Chris Vijn, de documentairemaakster. En dan gaan de ogen van Hans twinkelen:

NOU BEGIN IK MISSCHIEN ONDEUGEND TE KIJKEN, MAAR IK BEN NET ZO VRIJ TOT IEMAND STOP ZEGT. EN DAT STOP HEBBEN WE NOG NIET GEHOORD.

Kijk zeker ook even de uitzending.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s